User: Guest  Login
Original title:
Lebendige Produkte 
Original subtitle:
Obst und Gemüse als gestaltete Dinge 
Translated title:
Living Products 
Translated subtitle:
Fruit and Vegetables as Designed Things 
Year:
2020 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Architektur 
Advisor:
Frenkler, Fritz (Prof.) 
Referee:
Frenkler, Fritz (Prof.); Zachmann, Karin (Prof. Dr.); Erben, Dietrich (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
KUN Kunst; LAN Landbauwissenschaft 
Keywords:
Obst und Gemüse, Designforschung, Produktqualität, Lebendigkeit, visuelle Produkterscheinung 
Translated keywords:
fruit and vegetables, design research, product quality, liveliness, visual appearance 
TUM classification:
KUN 850d 
Abstract:
Die Dissertation untersucht Obst und Gemüse als lebendige Produkte aus den beiden Perspektiven der Designforschung und der Science and Technology Studies. Der Produktionsprozess von Obst- und Gemüseerzeugnissen wird dabei als Designprozess verstanden und im Hinblick auf seine Bedingungen und Zielsetzungen beleuchtet. Schwerpunkte der Arbeit sind demnach einerseits die Vorstellungen von Produktqualität, die der Gestaltung zugrunde liegen, andererseits die Eigenschaften des Lebendigen, die die Ges...    »
 
Translated abstract:
This study investigates fruit and vegetables as living products from the two perspectives of Design Research and Science and Technology Studies. The process of production of fruit and vegetables is looked at as a design process and is analyzed with respect to its underlying conditions and its objectives. One main focus therefore lies on the notions of product quality that inform the design process; the second emphasis asks for the characteristics of living things that condition and shape the hu...    »
 
Series:
Design 
Series volume:
49 
ISBN:
978-3-8376-5304-5 
Oral examination:
12.08.2020 
Last change:
25.02.2021