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Original title:
Entwicklung eines Systems zur komplementationsbasierten Selektion thermostabiler Glycosidhydrolasen in Thermus thermophilus 
Translated title:
Development of a system for complementation-based selection of thermostable glycoside hydrolases in Thermus thermophilus 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.) 
Referee:
Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
BIO Biowissenschaften 
TUM classification:
BIO 250d 
Abstract:
Aktuell besteht ein hohes industrielles Interesse an neuartigen, thermostabilen Enzymen bzw. Verfahren zur Thermostabilisierung bekannter Enzyme, um neue Rohstoffquellen pflanzlicher Biomasse zu erschließen. Aus diesem Grund wurde im Rahmen dieser Arbeit ein System zur komplementationsbasierten Selektion von thermostabilen Glycosidhydrolasen in Thermus thermophilus entwickelt. Ebenso wurde proteomweit die Protein-Thermostabilität (Meltom) von sechs Mikroorganismen eingehend analysiert. 
Translated abstract:
Currently, there is a high industrial interest in novel, thermostable enzymes or processes for the thermostabilisation of known enzymes in order to develop new raw material sources of plant biomass. For this reason, a system for the complementation-based selection of thermostable glycoside hydrolases in Thermus thermophilus was developed. The proteome-wide protein thermal stability (meltome) of six microorganisms was also analysed in detail. 
Oral examination:
29.10.2019 
File size:
3181251 bytes 
Pages:
141 
Last change:
27.11.2019