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Original title:
Studien zur thermischen und mechanischen Modifikation und zum Puroindolingehalt von Weizenmehl 
Translated title:
Studies on thermal and mechanical modification and on the puroindolin content of wheat flour 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Groll, Michael (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
TUM classification:
CHE 300d 
Abstract:
Die Behandlung von Weizenmehl mit Kugel- und Zentrifugalmühlen induzierte Proteinmodifikationen durch Thiol-Disulfidaustausch. Eine starke Behandlung verschlechterte die technologischen Eigenschaften, während sich schwach behandelte Mehle als funktionelle Zusätze zu Basismehlen eigneten und deren Backqualität verbesserten. Weiterhin wurde eine LC-MS/MS-Methode zur Quantifizierung der für die Kornhärte von Weizen verantwortlichen Puroindoline (PIN) entwickelt. Weizensorten mit PIN-Wildtypen wiese...    »
 
Translated abstract:
Treatment of wheat flour by ball and centrifugal milling induced protein modifications by thiol-disulfide interchange reactions. Intense treatments impaired the techno-functional properties, whereas weakly treated flours were suitable functional additives for base flours that led to an improvement of the baking quality. Also, an LC-MS/MS method to quantitate puroindolins (PIN), which are related to the hardness of the endosperm of wheat grains, was developed. Wheat cultivars with wild-type PINs...    »
 
Oral examination:
29.08.2019 
File size:
7726695 bytes 
Pages:
203 
Last change:
20.09.2019