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Original title:
Impact of Cross-Breeding on the Contents of Inositol Phosphate Isomers and the Metabolite Profiles of Low Phytic Acid Soybean (Glycine max (L.) Merr.) Mutants
Translated title:
Einfluss von Kreuzungszüchtung auf die Gehalte an Inositolphosphat-Isomeren und die Metabolitenprofile von Sojamutanten (Glycine max (L.) Merr.) mit erniedrigten Phytinsäuregehalten
Author:
Goßner, Sophia Karolina
Year:
2019
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
TUM classification:
LEB 050d
Abstract:
Progenies from crosses of low phytic acid (lpa) soybean (Glycine max (L.) Merr.) mutants with commercial wild-type cultivars were subjected to analysis of inositol phosphate isomers and to GC-based metabolite profiling. The mutation-induced inositol phosphate and metabolite signatures were nearly unaffected by cross-breeding and consistently expressed over generations and growing seasons. The data show that cross-breeding can be used to generate lpa soybean seeds with improved nutritional traits...     »
Translated abstract:
In Nachkommen aus Kreuzungen von Sojamutanten (Glycine max (L.) Merr.) mit erniedrigten Phytinsäuregehalten (lpa) und kommerziellen Wildtypen wurden Gehalte an Inositolphosphat-Isomeren und GC-basierte Metabolitenprofile ermittelt. Die mutationsspezifischen Inositolphosphat- und Metaboliten-Profile blieben trotz der Kreuzungen über Generationen und Anbauperioden fast unverändert. Die Daten zeigen, dass Kreuzungszüchtung geeignet ist, ernährungsphysiologisch verbesserte lpa Sojamutanten zu erhalt...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1485165
Date of submission:
17.05.2019
Oral examination:
30.07.2019
File size:
20159592 bytes
Pages:
137
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20190730-1485165-1-4
Last change:
14.08.2019
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