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Original title:
Impact of Cross-Breeding on the Contents of Inositol Phosphate Isomers and the Metabolite Profiles of Low Phytic Acid Soybean (Glycine max (L.) Merr.) Mutants 
Translated title:
Einfluss von Kreuzungszüchtung auf die Gehalte an Inositolphosphat-Isomeren und die Metabolitenprofile von Sojamutanten (Glycine max (L.) Merr.) mit erniedrigten Phytinsäuregehalten 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.) 
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
LEB 050d 
Abstract:
Progenies from crosses of low phytic acid (lpa) soybean (Glycine max (L.) Merr.) mutants with commercial wild-type cultivars were subjected to analysis of inositol phosphate isomers and to GC-based metabolite profiling. The mutation-induced inositol phosphate and metabolite signatures were nearly unaffected by cross-breeding and consistently expressed over generations and growing seasons. The data show that cross-breeding can be used to generate lpa soybean seeds with improved nutritional traits...    »
 
Translated abstract:
In Nachkommen aus Kreuzungen von Sojamutanten (Glycine max (L.) Merr.) mit erniedrigten Phytinsäuregehalten (lpa) und kommerziellen Wildtypen wurden Gehalte an Inositolphosphat-Isomeren und GC-basierte Metabolitenprofile ermittelt. Die mutationsspezifischen Inositolphosphat- und Metaboliten-Profile blieben trotz der Kreuzungen über Generationen und Anbauperioden fast unverändert. Die Daten zeigen, dass Kreuzungszüchtung geeignet ist, ernährungsphysiologisch verbesserte lpa Sojamutanten zu erhalt...    »
 
Oral examination:
30.07.2019 
File size:
20159592 bytes 
Pages:
137 
Last change:
14.08.2019