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Original title:
Strukturaufklärung und Charakterisierung schaumaktiver Bierinhaltsstoffe und Untersuchungen zum Einfluss des Schaumes auf die Aromaentfaltung 
Translated title:
Structure Elucidation and Characterization of Foam Active Beer Compounds and Investigations of the Foam’s Impact on the Aroma Release 
Year:
2019 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.) 
Referee:
Hofmann, Thomas (Prof. Dr.); Becker, Thomas (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
CHE Chemie 
Keywords:
Schaumaktivität, Bier, Massenspektrometrie, Strukturaufklärung, massenspektrometrische Profilierung, Geruchsentfaltung 
Translated keywords:
Foaming activity, beer, mass spectrometry, structure elucidation, mass spectrometric profiling, aroma release 
TUM classification:
CHE 513d 
Abstract:
Basierend auf massenspektrometrischen Profilierungen und einer aktivitätsorientierten Fraktionierung wurde das Schaumverhalten von Bieren auf wenige Schlüsselverbindungen zurückgeführt, deren Schäumungspotential charakterisiert wurde. Die Entwicklung geeigneter Quantifizierungsmethoden ermöglichte die umfassende Analyse der majoren schaumaktiven Bierkomponenten. Die zeitaufgelöste Verfolgung der Aromastofffreisetzung während des Schäumungsprozesses zeigte, dass der Bierschaum die olfaktorische W...    »
 
Translated abstract:
Based on mass spectrometric profilings and activity guided fractionation the foam activity of beer was traced back to a few key compounds and their foaming potential was characterized. Developing appropriate quantification methods facilitated the comprehensive analysis of the major foam active beer compounds. Time-released tracing of the aroma release during the foaming process determined the beer foam’s impact on the olfactory impression of the consumer. 
ISBN:
978-3-8439-4118-1 
Oral examination:
29.05.2019 
Last change:
12.08.2019