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Original title:
Isolation and proteinchemical characterization of HMW-gliadins from wheat flour 
Translated title:
Isolierung und proteinchemische Charakterisierung von HMW-Gliadinen aus Weizenmehl 
Year:
2018 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Chemie 
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.) 
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Sieber, Stephan (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
CHE Chemie 
TUM classification:
CHE 500d 
Abstract:
In order to extensively characterize HMW-gliadins from wheat, an isolation method based on size exclusion chromatography was developed. The resulting protein fraction was analyzed using chromatographic, electrophoretic and mass-spectrometric methods. It was shown that HMW-gliadins are oligomeric proteins containing all gliadin types and glutenin subunits of wheat, which are cross-linked by intermolecular disulfide bonds. Systematic blocking of thiol groups showed that the native disulfide bonds...    »
 
Translated abstract:
HMW-Gliadine aus Weizen wurden durch Extraktion/Größenausschlusschromatographie isoliert. Die erhaltene Proteinfraktion wurde mit chromatographischen, elektrophoretischen und massenspektrometrischen Methoden charakterisiert. HMW-Gliadine sind oligomere, über intermolekulare Disulfidbindungen verknüpfte Proteine, an deren Bildung alle Gliadintypen und Gluteninuntereinheiten des Weizens beteiligt sind. Durch gezielte Blockierung von Thiolgruppen wurde gezeigt, dass die nativen Disulfidbindungen vo...    »
 
Oral examination:
16.07.2018 
File size:
6969553 bytes 
Pages:
121 
Last change:
13.08.2018