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Original title:
The influence of plant- and yeast-derived proteins on gushing in sparkling wine
Translated title:
Der Einfluss von Pflanzen- und Hefeproteinen auf Gushing in Schaumweinen
Author:
Kupfer, Veronika Maria
Year:
2018
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.)
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Gushing, sparkling wine, B. cinerea, Seripauperin 5
Translated keywords:
Gushing, Schaumwein, B. cinerea, Seripauperin 5
TUM classification:
LEB 020d
Abstract:
The influence of proteins on gushing in sparkling wine was investigated. Comparative protein analysis of gushing and non-gushing sparkling wines with wines made from healthy and botrytized grapes revealed parallels between the gushing phenomenon und a B. cinerea infection. The yeast protein PAU5 was found to significantly degrade when B. cinerea infected grapes were used for vinification. A screening of sparkling wines showed that the absence of PAU5 from S. cerevisiae in sparkling wine is highl...     »
Translated abstract:
Es wurde der Einfluss von Proteinen auf die Entstehung von Gushing in Schaumweinen untersucht. Ein Vergleich der Proteinzusammensetzung von gushenden und nicht-gushenden Schaumweinen mit Weinen, die aus gesunden und B. cinerea-infizierten Trauben hergestellt wurden, zeigte Parallelen zwischen dem Gushingphänomen und einer B. cinerea Infektion. Das Protein PAU5 von S. cerevisiae liegt im Wein in deutlich geringeren Mengen vor wenn, botrytisierte Trauben zur Weinherstellung eingesetzt wurden. Ein...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1401452
Date of submission:
21.11.2017
Oral examination:
23.02.2018
File size:
7142911 bytes
Pages:
126
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20180223-1401452-1-4
Last change:
21.03.2018
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