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Original title:
Differentiation of yeasts and their metabolic status by MALDI-TOF Mass Spectrometry 
Translated title:
Differenzierung von Hefen und deren Stoffwechselstatus mittels MALDI-TOF Massenspektrometrie 
Year:
2016 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.); Scherer, Siegfried (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen; LEB Lebensmitteltechnologie 
TUM classification:
LEB 020d 
Abstract:
This thesis demonstrates the potential of MALDI-TOF MS to differentiate beverage associated yeasts at a previously not achievable level. Consequently, yeasts can be assessed for their spoilage potential or predicted for their possible application in specific brewing and wine making processes, which has not been possible with any other previously used (molecular) techniques with so little effort. This achievement is based on the optimization of sample preparation, evaluation of the impact of cult...    »
 
Translated abstract:
In dieser Arbeit wurde das Potenzial von MALDI-TOF MS zur Differenzierung von Hefen in einer bisher nicht erreichten Tiefe gezeigt. So können Hefen hinsichtlich ihres Schadpotenzials oder möglicher Anwendungen in der Bier- und Weinherstellung eingeschätzt werden. Die Basis hierfür lieferten die Optimierung der Probenpräparation, die Evaluierung des Einflusses der Kultivierungsbedingungen, die Erweiterung der Proteom-Datenbank, die Entwicklung neuer bioinformatischer Auswertealgorithmen für die D...    »
 
Oral examination:
11.10.2016 
File size:
4441633 bytes 
Pages:
182 
Last change:
31.10.2017