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Original title:
Entwicklung verbesserter Methoden zur Beurteilung der Kleberqualität von Weizenmehlen
Translated title:
Development of improved methods to evaluate the gluten quality of wheat flours
Author:
Thanhäuser, Silvia Maria
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Chemie
Advisor:
Köhler, Peter (Prof. Dr.)
Referee:
Köhler, Peter (Prof. Dr.); Schuster, Michael (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
CHE Chemie
Keywords:
Weizen, Gliadine, Glutenine, Gluteninmakropolymer, Backqualität, Kleberqualität, Korrelation, Colorimetrie, Fluorimetrie
Translated keywords:
Wheat, gliadin, glutenin, glutenin macropolymer, baking performance, gluten, correlation, colorimetry, fluorimetry
TUM classification:
CHE 500d
Abstract:
Neue indirekte Qualitätsparameter auf Proteinbasis zur Vorhersage der Backqualität von Weizenmehlen wurden etabliert. Dafür eigneten sich besonders die Konzentrationen an Gliadinen (GLIA), Gluteninen (GLUT) und des Gluteninmakropolymers (GMP), da diese die höchsten Korrelationskoeffizienten mit den Backvolumina eines Mikro-Backtests (MBT) zeigten. Des Weiteren wurden einfache colorimetrische und fluorimetrische Methoden zur Quantifizierung der Qualitätsparameter entwickelt. Der Amidoschwarz Assa...     »
Translated abstract:
Novel indirect quality parameters were established to predict the baking performance of wheat flours. In particular the concentrations of gliadins (GLIA), glutenins (GLUT), and glutenin macropolymer (GMP) were suitable because they were highly correlated with the bread volumes determined by a micro baking test (MBT). Furthermore, simple and easy-to-use methods based on colorimetry and fluorimetry for the quantitation of GLIA-, GLUT-, and GMP-concentrations were developed. Among these, the naphth...     »
ISBN:
978-3-938896-95-2
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1237826
Date of submission:
29.01.2015
Oral examination:
17.04.2015
Last change:
08.07.2015
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