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Original title:
Untersuchungen zur Chiralität und Isomerisierung von Hopfenbitterstoffen 
Translated title:
Studies on the Chirality and Isomerization of Hop Bitter Substances 
Year:
2015 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Coelhan, Mehmet (Prof. Dr.) 
Referee:
Coelhan, Mehmet (Prof. Dr.); Rychlik, Michael (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
BRA Brauwesen; CHE Chemie 
Keywords:
Humulon, Isohumulon, Chiralität, chirale HPLC, Isomerisierung 
Translated keywords:
humulone, isohumulone, chirality, chiral HPLC, isomerization 
Abstract:
Der chiral gebaute Bitterstoff Humulon liegt in natürlichem Hopfen in der (S)-Konfiguration vor. Es konnte allerdings gezeigt werden, dass Humulon nach der Ernte zu racemisieren beginnt. Künstlich racemisiertes (R/S)-(±)-Humulon bzw. daraus erhaltenes (±)-Isohumulon wurde mittels chiraler HPLC in seine Enantiomeren getrennt und diese sensorisch analysiert. Im zweiten Teil der Arbeit wurden unterschiedliche Bedingungen bei der Isomerisierung von Humulon zum Isohumulon untersucht. Außerdem wurden...    »
 
Translated abstract:
In natural hops the chiral bitter humulone is present in (S)-configuration. But it could be proved that humulone racemizes after harvest. Man-made racemized (R/S )-(±)-humulone and herefrom received (±)-isohumulone were separated into their enantiomers by chiral HPLC. The enantiomers were studied sensorially, too. In the second part of the work different conditions during the isomerization of humulone to isohumulone were explored. Furthermore diverse substances were tested with regard to theirs...    »
 
Oral examination:
04.03.2015 
File size:
4957487 bytes 
Pages:
211 
Last change:
18.03.2015