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Original title:
Complexation Assisted Foam Fractionation of Caffeine from Its Aqueous Solution
Translated title:
Schaumfraktionierung von Koffein durch Komplexierung aus wässrigen Lösungen
Author:
Zheng, Chengdong
Year:
2014
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. h.c.)
Referee:
Parlar, Harun (Prof. Dr. Dr. h.c.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.)
Language:
en
Subject group:
CHE Chemie; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
foam fractionation, caffeine, complexation, surface activity, enrichment
Translated keywords:
Schaumfraktionierung, Koffein, Komplexierung, Oberflächenaktivität, Anreicherung
Abstract:
Caffeine, weak in surface activity, can only be enriched in the foam phase, due to the complexation with so called “Catcher”. In the present research, chlorogenic acid was proved to be the most effective catcher tested: the enrichment of caffeine here was almost 4 times as that without complexation. Comparison among different catchers indicated the important role of hydrogen bonds in the stabilization of these kinds of complexes.
Translated abstract:
Koffein hat eine sehr schwache Oberflächenaktivität und kann deshalb nur durch Komplexierung mit geeigneten „Catchern“ in der Schaumphase angereichert werden.Am effektivsten ist dabei die Chlorogensäure, die mit Koffein schnell ein stabiler Komplex bildet, der sich fast viermal mehr in der Schaumphase anreichert als Koffein selbst. Der Grund dafür liegt in der Stabilität des Komplexes, in der mehrere Wasserstoffbrückenbindung zwischen den beiden Molekülen eine wichtige Rolle spielen.
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1224784
Date of submission:
23.07.2014
Oral examination:
05.11.2014
File size:
5448245 bytes
Pages:
164
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20141105-1224784-0-9
Last change:
14.11.2014
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