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Original title:
Qualitative und quantitative Untersuchung des Riech- und Schmeckvermögens bei Patienten mit dem Reizdarmsyndrom
Translated title:
Qualitative and quantitative analysis of the olfactory and taste function in patients with the irritable bowel syndrome
Author:
Kessel, Claudia
Year:
2013
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Steinbach, Silke (Dr.)
Referee:
Huber, Wolfgang L. E. (Prof. Dr.); Schmid, Roland M. (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Abstract:
Gastrointestinale Beschwerden ohne nachweisbare morphologische oder biochemische Pathologie werden als funktionelle Verdauungsstörung bezeichnet. Das Reizdarmsyndrom gilt als Hauptform der funktionellen Darmstörungen. Durch die Testung des Riech- und Schmeckvermögens sollte auf die unbekannte Ätiologie des RDS geschlossen werden. Das Riechen wurde mit Sniffin’ Sticks, das Schmecken mit Taste Strips getestet. Auf Grund der Ergebnisse scheint eine zentrale Genese mit erhöhter Hirnaktivität wahrsch...     »
Translated abstract:
Gastrointestinal complaints without proven morphological or biochemical pathology are known as functional digestive disorders. Irritable bowel syndrome is regarded as the principal form of these functional disorders. With the aid of olfactory and taste function tests, this thesis examines the aetiology of IBS. The olfactory and taste testing was carried out with Sniffin’ Sticks and Taste Strips. On the basis of the results presented, a central participation with a modified perception of these st...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1198137
Date of submission:
27.04.2012
Oral examination:
12.12.2013
File size:
17609045 bytes
Pages:
110
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20131212-1198137-0-3
Last change:
21.03.2014
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