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Original title:
Einfluss von Kaloriengehalt und Osmolalität von Nährlösungen auf die Dünndarmmotilität
Translated title:
Effects of caloric load and osmolality on human jejunal motility
Author:
Seidl, Anna Simone
Year:
2015
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Medizin
Advisor:
Schmidt, Thomas (Priv.-Doz. Dr.)
Referee:
Schmidt, Thomas (Priv.-Doz. Dr.); Hauner, Johann Josef (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
MED Medizin
Keywords:
Dünndarmmanometrie, enterale Ernährung, Osmolalität, Kalorien
Translated keywords:
small bowel manometry, jejunum, osmolality, caloric load
Abstract:
Veränderungen der intestinalen Motilität sind eine potentielle Ursache von limitierenden gastrointestinalen Nebenwirkungen enteraler Ernährung. Die vorliegende Arbeit untersucht den Einfluss von Osmolalität und Kaloriengehalt enteraler Ernährung auf die jejunale Motilität, erfasst durch digitale Dünndarmmanometrie an 16 gesunden Probanden. Verschiedene kalorische Expositionen waren nicht mit signifikant verschiedenen Motilitätsparametern verbunden, wohingegen steigende Osmolalität eine signifika...     »
Translated abstract:
Altered intestinal motility is a potential cause of gastrointestinal side effects of enteral nutrition. We studied the influence of nutrient solutions with different caloric loads and osmolalities on human jejunal motility as recorded by small bowel manometry in 16 healthy individuals. Different caloric loads did not result in significant changes of motility. However, rising osmolality caused a significant inhibition of contraction- and propagation parameters, potentially due to a local feedback...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1160070
Date of submission:
30.08.2013
Oral examination:
18.03.2015
File size:
4132517 bytes
Pages:
47
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20150318-1160070-1-3
Last change:
09.03.2016
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