User: Guest  Login
Original title:
Spatial competition of food processors in pure and mixed markets under uniform delivered pricing 
Translated title:
Räumlicher Wettbewerb von Lebensmittelverarbeitern in reinen und gemischten Märkten unter einheitlichen Ortspreisen 
Year:
2012 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät für Wirtschaftswissenschaften 
Advisor:
Salhofer, Klaus (Prof. Dr.) 
Referee:
Balmann, Alfons (Prof. Dr.); Salhofer, Klaus (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
WIR Wirtschaftswissenschaften 
Keywords:
spatial competition, uniform delivered pricing, oligopsony, cooperatives, mixed market, milk processors 
Translated keywords:
räumlicher Wettbewerb, einheitliche Ortspreise, Oligopson, Genossenschaften, gemischter Markt, Milchverarbeiter 
Abstract:
The spatial dimension of most agricultural raw product markets (e.g., milk) and the high concentration of food processors facilitate the exercise of market power towards farmers. In the milk sector, processors that are investor-owned firms (IOFs) compete alongside processing cooperatives (COOPs) in a “mixed market”. According to the “yardstick of competition” hypothesis COOPs are regarded as a means to mitigate the market power of IOFs. This thesis theoretically analyzes spatial competition of p...    »
 
Translated abstract:
Die räumliche Dimension der meisten landwirtschaftlichen Rohproduktemärkte (z.B. Milch) und die hohe Konzentration der Lebensmittelverarbeiter können zur Ausübung von Marktmacht gegenüber den landwirtschaftlichen Produzenten führen. Im Milchsektor stehen in einem „gemischten Markt“ private Firmen und genossenschaftliche Verarbeiter in direktem Wettbewerb. Entsprechend der „yardstick of competition“-Hypothese können Genossenschaften die Marktmacht von privaten Firmen abschwächen. Mithilfe analyti...    »
 
Oral examination:
27.07.2012 
File size:
1593907 bytes 
Pages:
285 
Last change:
23.01.2013