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Original title:
Analytik von Fettsäureestern pflanzlicher Sterole/Stanole in angereicherten Lebensmitteln
Translated title:
Analysis of plant sterol/stanol fatty acid esters in enriched foods
Author:
Barnsteiner, Andreas
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.)
Referee:
Engel, Karl-Heinz (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Keywords:
Phytosteryl-/stanylester, Analytik, Lebensmittel
Translated keywords:
plant steryl/stanyl esters, analysis, food
Controlled terms:
Functional Food; Phytosterine; Fettsäureester; Lebensmittelanalyse; Chromatographie
TUM classification:
CHE 505d; CHE 507d; LEB 420d
Abstract:
Für die qualitative und quantitative Bestimmung individueller Fettsäureester von Phytosterolen-/stanolen in komplexen Mischungen wurden geeignete kapillargas- (GC/FID, GC/MS, on-line LC-GC) sowie flüssigchromatographische (LC/(APCI)-MS) Bedingungen etabliert. Die chromatographischen Trennungen wurden mit effektiven und schnellen Isolierungstechniken zur Untersuchung angereicherter Lebensmittel kombiniert. Als Produktkategorien dienten die kommerziell bedeutenden Magermilch-Trinkjoghurts und Marg...     »
Translated abstract:
For the qualitative and quantitative analysis of individual plant steryl/stanyl esters in complex mixtures suitable capillary gas chromatographic (GC/FID, GC/MS, on-line LC-GC) and liquid chromatographic (LC/(APCI)-MS) conditions were established. The chromatographic separations were combined with effective and fast isolation techniques for the investigation of enriched foods. The important product categories skimmed milk-drinking yoghurts and margarines served as examples. The fast and robust m...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1097177
Date of submission:
22.02.2012
Oral examination:
07.08.2012
File size:
20499211 bytes
Pages:
135
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20120807-1097177-0-4
Last change:
25.03.2013
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