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Original title:
Strukturaufklärung und psychophysikalische Studien zu sensorisch aktiven Naturstoffen in Spargel (Asparagus officinalis L.) und Pfeffer (Piper nigrum L.) 
Translated title:
Structure determination and psychophysical studies of sensory active natural products from asparagus (Asparagus officinalis L.) and pepper (Piper nigrum L.) 
Year:
2012 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.); Schwab, Wilfried (Prof. Dr.); Treutter, Dieter R. (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Geschmack, Spargel, Pfeffer, Saponine, Säureamide 
Controlled terms:
Spargel; Pfeffer; Geschmack; Pflanzeninhaltsstoff; Sensorik Neurophysiologie 
TUM classification:
CHE 870d; CHE 513d 
Abstract:
Mit Hilfe eines aktivitätsorientierten Screening-Verfahrens, das auf einer Kombination diverser instrumentell-analytischer Techniken mit humansensorischen Analysen beruht, ist es erstmals gelungen, die den sensorischen Eindruck von Bleichspargel (Asparagus officinalis L.) sowie von Pfeffer (Piper nigrum L.) ursächlich prägenden Naturstoffe auf molekularer Basis zu definieren. Als potenteste Geschmacksstoffe gelang es dabei, mittels LC-MS/MS- und NMR-Studien sowie synthetischen Experimenten zum e...    »
 
Translated abstract:
Application of a sensomics approach on white asparagus (Asparagus officinalis L.) as well as on pepper (Piper nigrum L.), including instrumental analytical techniques combined with human sensory tools enabled the mapping of intense sensory-active nonvolatiles. Liquid chromatography/mass spectrometry as well as NMR experiments led to the discovery and structure determination of nine bitter tasting and two previously not reported glycosides, which evoke a new asparagus like mouthfeel as the key mo...    »
 
Oral examination:
16.07.2012 
File size:
6423878 bytes 
Pages:
317 
Last change:
19.03.2013