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Original title:
Studien zum Einfluss von Proteinzusätzen auf die Geschmacksstoffe von Schwarzteegetränken
Translated title:
Studies on the influence of protein additives on the taste active compounds in black tea infusions
Author:
Schmidt, Christina
Year:
2012
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.)
Referee:
Hofmann, Thomas F. (Prof. Dr.); Schieberle, Peter (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Controlled terms:
Schwarzer Tee; Mischgetränk; Proteine; Phenole; Chemische Bindung; Geschmacksstoff
TUM classification:
LEB 737d; LEB 430d; CHE 510d; CHE 513d
Abstract:
Auf Basis publizierter Daten zu geschmacksaktiven Inhaltsstoffen der Pflanze Camellia sinensis erfolgte unter Verwendung instrumentell-analytischer und sensorischer Methodiken zunächst die Charakterisierung der an der Protein/Polyphenol-Interaktion beteiligten bitteren und adstringierenden phenolischen Verbindungen im Schwarzteegetränk. Mit Hilfe einer neu entwickelten Methode zur Messung kontrolliert ablaufender Bindungsexperimente wurde das Bindungsverhalten der phenolischen Verbindungen mit v...     »
Translated abstract:
Employing published data about taste active compounds of the tea plant Camellia sinsensis, the influence of milk additives on the taste perception of bitter and astringent key taste compounds in tea beverages were investigated with help of instrumental analytical and sensory analyses. The characterization of the binding behaviour of phenolic compounds after addition of diverse proteins was studied with help of binding curves and the determination of half-maximum binding concentration (BC50-value...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1093490
Date of submission:
13.12.2011
Oral examination:
18.04.2012
File size:
1460966 bytes
Pages:
161
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20120418-1093490-1-7
Last change:
18.01.2018
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