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Original title:
Physikalische Charakterisierung von Überzugsmaterialien in der Lebensmittelindustrie
Translated title:
Physical characterisation of coating materials for the food industry
Author:
Sorgatz, Cornelia
Year:
2011
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Sommer, Karl (Prof. Dr.)
Referee:
Sommer, Karl (Prof. Dr.); Kulozik, Ulrich M. (Prof. Dr.); Hinrichs, Jörg (Prof. Dr.)
Language:
de
Subject group:
LEB Lebensmitteltechnologie
Abstract:
In der Lebensmittelindustrie wird eine Vielzahl von pulverförmigen Inhaltsstoffen mit einem Coating versehen, um das Kernmaterial vor Einflüssen aus der Umgebung zu schützen. Die Stabilität und Permeabilität der Schutzhülle ist dabei entscheidend für die Funktionalität des Coatings. Um die kosten- und zeitintensive Herstellung von Testcoatings umgehen zu können, wurden auf rheologischer Basis Methoden entwickelt, die es zulassen, durch die Charakterisierung der reinen Überzugsmaterialien, das Ve...     »
Translated abstract:
Lots of powder form ingredients in the food industry are coated with a thin layer to protect the core material against environmental conditions. The stability and permeability of the coating is essential for its function. To cut the cost and time intensive production of test coatings, rheological based methods were invented. Thus, the coating behaviour can be predicted by testing the pure material. Methods to predict the water and the water vapour permeability of the coating materials were creat...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=1085021
Date of submission:
13.10.2011
Oral examination:
29.11.2011
File size:
2807186 bytes
Pages:
127
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20111129-1085021-1-7
Last change:
12.12.2011
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