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Original title:
Hydrophobins and Fungispumins - surface active fungal proteins with a role in foam stability of carbonated beverages and fungus-plant interaction 
Translated title:
Hydrophobine und Fungispumine – oberflächenaktive Proteine aus Pilzen mit Einfluss in der Schaumstabilität kohlensäurehaltiger Getränke sowie in der Interaktion mit der Wirtspflanze 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Vogel, Rudi F. (Prof. Dr.) 
Referee:
Zäh, Michael F. (Univ. Prof. Dr.-Ing.), Abele, Eberhard (Univ. Prof. Dr.-Ing.); Hückelhoven, Ralph (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften; BRA Brauwesen; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Fusarium, surface-active proteins, hydrophobins, fungispumins, gushing, pathogenicity 
Translated keywords:
Fusarium, oberflächenaktive Proteine, Hydrophobine, Fungispumine, Gushing, Pathogenität 
Abstract:
Fusarium species are widespread pathogens on economically important cereals and are of notable impact to human health because they produce mycotoxins. Moreover, accumulation of surface-active proteins in malt causes severe economic losses to breweries because of gushing, the spontaneous over-foaming of carbonated beverages. In this study it could be shown that the hydrophobin FcHyd5p from F. culmorum is a highly surface-active protein with the ability to induce gushing of carbonated beverages. F...    »
 
Translated abstract:
Fusarien infizieren weltweit ökonomisch wichtige Getreidesorten und haben wegen der Bildung von Mykotoxinen auch Einfluss auf die Gesundheit. Die Akkumulation oberflächenaktiver Proteine in Malz verursacht zudem ökonomische Schäden für Brauereien aufgrund von Gushing, das spontane Überschäumen kohlensäurehaltiger Getränke. In dieser Arbeit konnte gezeigt werden, dass das Hydrophobin FcHyd5p von F. culmorum eine hohe Oberflächenaktivität besitzt und Gushing auslösen kann. Außerdem ist das oberflä...    »
 
Oral examination:
15.11.2011 
File size:
13602636 bytes 
Pages:
138 
Last change:
05.12.2011