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Original title:
Regulation of the biosynthesis of the food-borne Bacillus cereus toxin cereulide 
Translated title:
Regulation der Biosynthese des Lebensmittel-assoziierten Bacillus cereus -Toxins Cereulid 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.) 
Referee:
Scherer, Siegfried (Prof. Dr.); Ehling-Schulz, Monika (Prof. Dr.); Liebl, Wolfgang (Prof. Dr.) 
Language:
en 
Subject group:
BIO Biowissenschaften 
Controlled terms:
Bacillus cereus; Toxin; Biosynthese; Regulation; Lebensmitteluntersuchung 
TUM classification:
CHE 505d; CHE 516d; CHE 804d 
Abstract:
Within the present study, regulation of the nonribosomal synthesis of the depsipeptide toxin cereulide was characterized on a molecular level. Cereulide is produced by emetic Bacillus cereus strains and intoxications occasionally lead to lethal food-borne illnesses. Therefore, a lux-based reporter strain was used to establish a novel and rapid risk assessment system to monitor toxin synthesis in food. Furthermore, this study shows that long-chain polyphosphates, which are widely used food add...    »
 
Translated abstract:
Im Rahmen der vorliegenden Studie wurden die molekularen Grundlagen der Regulation der nichtribosomalen Synthese des Toxins Cereulid charakterisiert, welches von emetischen Bacillus cereus synthetisiert wird. Cereulid-Intoxikationen sind Lebensmittel-assoziiert und können zu lethalen Erkrankungen führen. Daher wurde ein lux-basiertes System zum schnellen Monitoring der Cereulidproduktion in Lebensmitteln etabliert. Die Toxinbildung wurde durch den Einsatz von Lebensmittelzusatzstoffen, langketti...    »
 
Oral examination:
27.10.2011 
File size:
12085405 bytes 
Pages:
148 
Last change:
12.04.2013