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Original title:
Der Einfluss hohen hydrostatischen Drucks auf polymere thermoplastische Lebensmittelverpackungen 
Translated title:
Impact of high-pressure-processing (HPP) on thermoplastic polymers used for food packaging 
Year:
2011 
Document type:
Dissertation 
Institution:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan 
Advisor:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.) 
Referee:
Langowski, Horst-Christian (Prof. Dr.); Sommer, Karl (Prof. Dr.); Majschak, Jens-Peter (Prof. Dr.) 
Language:
de 
Subject group:
CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie; LEB Lebensmitteltechnologie 
Keywords:
Hochdruckbehandlung, Lebensmittel, Verpackungstechnik, Schutzgasverpackungen, Folien, Permeation, Schadensanalyse 
Translated keywords:
high pressure processing, HPP, food, packaging, films, modified atmosphere, MAP, permeation, failure analysis 
Abstract:
Verpackte Lebensmittel können zur schonenden Entkeimung mit hohem hydrostatischen Druck behandelt werden. In dieser Arbeit wurde der Einfluss einer Hochdruckbehandlung auf polymere thermoplastische Lebensmittelverpackungen untersucht. Ein Schwerpunkt lag auf der Betrachtung von Schutzgasverpackungen. Darüber hinaus wurden die reversiblen und irreversiblen Effekte einer Hochdruckbehandlung auf eine Veränderung der Barrierefunktion und der Kristallinität der Packstoffe untersucht. Zusammenfassend...    »
 
Translated abstract:
High Pressure Processing (HPP) is used for the cold pasteurization of packaged foods. This dissertation deals with the impact of high hydrostatic pressure on thermoplastic polymers used for food packaging. One focus was laid on modified atmosphere packaging (MAP). Reversible and irreversible effects of a high pressure treatment on barrier properties and the crystallinity of films were evaluated. Results indicate a reversible decrease in the coefficients of diffusion and permeation under the impa...    »
 
Oral examination:
04.05.2011 
File size:
7526298 bytes 
Pages:
172 
Last change:
06.05.2011